Kostnadsfritt webinar!

4 övertygelser som hindrar dig från att prestera och ha kul inom din idrott. Lär dig hur du ska göra för att övervinna dem i 3 enkla steg.

Vad gör en coach och vad är coaching

Varför är det viktigt att veta vad coaching är och vad en coach gör?

Det här med coaching eller att kalla sig för coach har idag blivit väldigt populärt. Det finns ingen brist på personer som kallar sig för allt från livscoach, säljcoach, ledarcoach till motivationscoach eller mental coach. Här kommer jag att ta upp vad en coach är och inte är, vad de gör och inte gör, samt skillnaden mellan olika coacher. Min förhoppning är att detta kan hjälpa dig göra ett bra val när du ska hitta rätt coach för dig. Men först vill jag reda ut begreppet ”coach”.

Coach är en titel som utåt sett både är slitet och luddigt på samma gång. På Google och sociala medier finns det coacher i överflöd med coach-titlar som jag tidigare nämnt. Det finns även andra så som stresscoach, adhdcoach, talarcoach med flera. Det betyder alltså att coaching i sig själv är ett extremt spritt yrke där det kan skilja sig väldigt mycket kring vilka metoder som används. 

”Ordet coach är lånat från engelskan och betyder tränare. Det betyder att en person som sysslar med coaching, med andra ord sysslar med någon form av träning.”

Men är det så enkelt, att en coach egentligen är en tränare?

Både ja och nej, men mest nej. Jag vill ge dig klarhet kring den typen av coach du antagligen syftade på när du googlade och hittade denna artikel!

Eftersom ordet coach också kan referera till olika sorters coacher (eller tränare) inom idrott, näringsliv etc, så är det en titel som blir näst intill omöjlig att reglera och certifiera. Det blir därför svårt att upprätthålla någon form av kvalitetsnivå (Det finns dock organisationer som strävar efter att skapa en kvalitetssäkring. Jag återkommer till det senare). I Sverige får du inte vakna upp en dag och kalla dig psykolog eller läkare, du måste ha legitimation för att få lov att utöva yrkena. Men du kan vakna upp imorgon och kalla dig coach.

Det finns såklart många som har en fantastisk talang för att möta och stötta människor, men vikten av rätt utbildning kombinerat med erfarenhet gör stor skillnad. Låt oss bara ta något kort exempel. Om du ska genomgå en operation så vill du väl försäkra dig om att kirurgen har genomgått de utbildningar som behövs och även har erfarenhet av kirurgi. Du anlitar inte heller en målare till att göra jobbet som du behöver en elektriker för! På samma sätt kan det vara bra att veta vilken teoretisk kunskap och utbildning din potentiella coach har så du kan ta ett informerat beslut. Jag återkommer längre ner i artikeln om olika utbildningar och vad som kan vara bra att ha i åtanke om du letar efter en coach eller själv funderar på att bli coach.

Så vad är coaching?

Du vet när din chef, eller din polare som är chef berättade för dig hur bra den senaste utbildningen i coachande ledarskap var? Hur nöjda de var när de i senaste samtalet med en av sina anställda använde sig av några öppna frågor och tyckte de var en fantastisk coach. Vad de gjorde spelar mindre roll, men här börjar vi närma oss innebörden av vad jag tror vi oftast menar när vi allmänt pratar om coaching. Så framöver när du läser här betyder det alltså att när jag skriver om coaching så tar ordet en djupare innebörd som är mer än ordets direkta översättning till ”träning”. Ordet coaching blir också en slags metafor som handlar om att stötta människor till någon sorts förändring, växt eller transformation.

”Coaching handlar om att ha kraftfulla samtal. Det ska hända något, annars är det bara ett trevligt samtal.

Vilket såklart inte är att förminska, men som jag alltid brukar säga till mina klienter… Du ska inte betala någon för att ha trevliga samtal, det kan du använda dina vänner till. I mitt eget arbete som coach använder jag mig av två synsätt i grunden för att skapa kraftfulla samtal; Frammana handling och fördjupa lärande. Du som klient behöver båda. På din resa ska du både röra dig framåt, men du behöver samtidigt växa som person på vägen. Det ena kan inte finnas utan det andra om vi vill ha kraftfulla samtal. Precis som handlingar tappar sin mening om du inte växer på vägen, eller om du lär dig mycket nytt men inte agerar på dina lärdomar. Coachens uppgift är till stor del att hålla klienten i ett tillstånd där den får möjlighet att växa, få klarhet, insikter, ökad medvetenhet och hittar mer av det som behövs för att komma till målet.

Coaching är både en metod och en relation, ett göra och ett vara. På samma sätt så finns du både i ett görande och ett varande, alltså dina handlingar och vem du är under tiden. En coach kan använda sig av många olika verktyg så som lyssnande, frågor, metaforer, synliggörande med flera. Men om det är en sak jag har lärt mig under min tid som coach, så är det att det är inte verktygen som gör coachen. En mästare till coach kan åstadkomma stora förändringar och insikter med hjälp av nyfikenhet och skicklighet i användningen av endast några få av de tillgängliga verktygen. Det är just detta som gör att du som klient får den där WOW-känslan, eftersom coachingen inte bara blir en intellektuell process där problem ska lösas. Det blir så mycket mer än så, en upplevelse som fångar både hjärta och hjärna.

Bilden ovan beskriver några av de största skillnaderna mellan de rådgivning, coaching och terapi.

Vad är skillnaden på olika sorters coacher?

Du har hittills säkert hört om många olika sorters coacher. Allt från livscoacher till framgångscoacher som kanske jobbar mer med privatpersoner. Chefscoacher, säljcoacher, och affärscoacher inom företag och idrottscoacher eller mentala coacher inom idrotten. Det finns såklart många fler varianter. Men vad är skillnaden? 
Som jag nämnt förut så beror det på vilken sorts coach vi pratar om. Vissa coacher tar på sig en roll som expert eller rådgivare, som då innebär att coach blir mer som en titel än att de använder sig av metoden coaching. Andra coacher som använder sig av metoden coaching och tar då inte alls en rådgivande roll som expert på hur klienten ska göra. Den första lutar sig alltså på sin kompetens inom ämnet för att stötta dig, där fokus är på själva ämnet/problemet och hur ni ska lösa det. Den typen av coach skulle antagligen inte arbeta med saker som faller utanför deras område. Den andra typen av coach jobbar helt annorlunda, där fokus är på dig och din växt. Du kommer med ett ämne/problem och coachen arbetar med din egen expertis och erfarenhet och att skapar en miljö där du blir ditt bästa du. Från den platsen blir det större sannolikhet att du både växer som människa men också att du kan komma vidare. Dessa coacher kan jobba inom många olika områden eftersom de inte alls är beroende av egen kompetens inom ämnet. Det är till och med i många fall en fördel eftersom då kan inte coachen frestas att sticka in med tips och råd från sina egna erfarenheter som kan riskera att hindra klientens utveckling.

Hur hittar jag rätt coach för mig?

Det finns ett par saker du bör tänka på när du letar coach och den första (och en av de viktigaste) sakerna är personkemi. Jag kan inte säga det tillräckligt många gånger, men personkemi spelar väldigt stor roll. Coachens måste kännas rätt för dig. Hur ska du annars kunna vara trygg och ha förtroende i er relation? Jag har själv en coach och har testat ett flertal olika genom åren. För min del har det bara funnits en som jag verkligen klickat med hittills. Tänk på att den ”bästa”, mest erfarna coachen på pappret behöver inte vara den rätta coachen för dig.

Det andra du bör tänka på (och verkligen ta på allvar) är coachens utbildning. Här skulle jag säga att du behöver göra ditt förarbete! Ta reda på vad coachen har för utbildning, titta på hemsidan för den utbildningen, titta på omdömen av utbildningen, hur den står sig jämför med andra. 
Varför ska du göra det? Som jag nämnde tidigare så kan vem som helst kalla sig coach, det betyder också att vem som helst kan skapa en kurs på tre helger och sen säga att alla som gjort den är ”certifierad superlivscoach”.  De här coacherna skulle jag vara försiktig med eftersom det inte bara handlar om den skada som en person utan kompetens riskerar att utsätta dig för, utan även om ansvar, sekretess och de etiska riktlinjer som en coach ska följa. Du som klient är helt oskyddad och din coach har ingen att stå till svars för om den agerar på ett oetiskt eller icke professionellt sätt.

”Du skulle bli förvånad om du visste hur få det är som frågar mig om min utbildning, hur den är i relation till andra coachutbildningar eller som tar sig tiden att läsa på mer om de utbildningar som finns.

Genom att göra din research så ser du både om utbildningen är gedigen och etablerad, samtidigt som du gör dig själv en tjänst i att vara mer införstådd på din roll och vad du ger dig in i. Så fråga alltid mer om utbildningarna, speciellt om coachen inte hänvisar till det på sin hemsida på något sätt.

Det tredje som också kan vara viktigt är coachens erfarenhet och nivå av certifiering. En del utbildningar har endast en certifiering som coachen får när den blivit färdig med hela programmet, medan andra har flera nivåer. Det är också skillnad på certifiering genom utbildning och certifiering genom ett så kallat förbund. Det finns ett par olika förbund som arbetar för att standardisera coaching i världen. De största idag är International Coach Federation (ICF). Genom dem kan ett företag bli godkända att genomföra utbildningar i coaching (detta är den vanligaste utbildningen för coacher i Sverige). Detta är alltså coachingföretag som har utbildningar, och efter att en person genomgått deras utbildning och uppfyllt kraven så blir den en diplomerad coach enligt ICF. Men det som också är viktigt att komma ihåg här är att två utbildare som är godkända av ICF kan ha väldigt olika upplägg och innehåll i sina utbildningar.

Därefter har ICF tre nivåer av certifieringar, där varje nivå kräver signifikant mer erfarenhet (coachade timmar) och även större process kring utvärderade samtal och tester. Det kan alltså vara ganska stor skillnad mellan coacher på olika certifieringsnivåer. Mer om detta kan du läsa här.

Sen har vi de fristående utbildningarna med sina egna certifieringar. En del av dessa har blivit godkända av ICF också, vilket innebär att de visat att den coaching som lärs ut är enligt ICF’s principer för coaching. Det kan skilja sig ganska mycket där vissa utbildningar är helt online eller helt i fysisk form, hur lång den är, vad de kostar, var de erbjuds och hur omfattande certifieringsprocessen är. Skillnaden mellan att gå en mindre kurs och bli diplomerad i Sverige eller att ta någon av de större utbildningarna utomlands kan därför variera stort i hur mycket tid och pengar som coachen investerat. Allt från 20.000 kr till 150.000 kr och uppåt, och några helger upp till flera år.

Här är två av de främsta utbildningarna i världen:

iPec (Institute of Professional Excellence in Coaching)

Dessa har varit verksamma i 15+ år och har utbildningar i USA, Kanada och Europa. Gedigen utbildning för coacher som även fokuserar på business delen för de som jobbar som coacher. Coachingstilen som de lär ut kallas Energy leadership och handlar om hur du skiftar din energi för att nå ditt potential i livet. Mer om iPec här.

CTI (Coaches Training Institute)

CTI är en av de utbildningar som funnits längst av alla. De har haft en roll i av grundandet av ICF, de har också varit en viktig del i att coaching blivit så stort i världen. Dessutom skrev de har skrivit boken Co-Active Coaching som är den mest lästa boken om coaching. Coachingstilen som de lär ut kallas såklart Co-Active Coaching och handlar om hur du på ett specifikt sätt skapar relationen mellan coach och klient, för att kunna ta fram det bästa i varandra för att uppnå allt som det du vill. Detta är en av de coacher som det finns flest av i världen och de har utbildningar i alla världsdelar. Mer om Co-Active modellen kan du se på denna videon. Du kan även läsa mer om CTI och Co-Active här.

Hoppas detta gett klarhet.

När du är redo...

Här är ett par olika sätt som jag kan hjälpa dig växa och skapa mer av det du drömmer om.

Ladda ner min loggbok gratis.
Den enkla 3-minutersövningen som bygger mental styrka och skiftar ditt mindset. – Klicka här

Häng med på min gratis workshop online.
Lär dig om min metod Flow-Mindset och hur du kan skapa förändringar i tanke och beteende med stöd av din fysiologi. – Klicka här

Gå med i Flow Academy.
Lär dig allt du behöver för att skapa otroliga resultat i alla delar av ditt liv. – Klicka här

Jobba individuellt med mig.
Redo att kavla upp ärmarna och få det bästa stödet som finns för att både designa ditt liv och bli den bästa versionen av dig själv? Boka ett intro på knappen nedan så kan vi prata förutsättningslöst om detta.

Dela
Dela
Email
PinIt
Pocket

Om författaren

Tommy Davidovic
Tommy Davidovic

Cert. Coach (CPCC, PCC, CTPC) & Mental Tränare. Jag hjälper presterare inom idrott, karriär och livet att maxa sin framgång och må bra under tiden.

Loggboken

3-minutersövningen som ökar din mentala styrka
Bläddra till toppen

Ladda ner!

Loggboken som hjälper dig bygga mental styrka

...och så mycket mer!