Varför du inte ska anta saker i förväg.

Jag vill lyfta en tanke som jag ofta stöter på i mitt jobb (och i mitt eget liv såklart). Jag ser ofta att när folk berättar saker som de upplevt och beskriver sin egen eller andras reaktioner, att det nästan alltid finns en endaste gemensam faktor till när och hur saker gått fel. Ta en minut och tänk tillbaka till senaste gången du blev upprörd eller någon annan blev upprörd på dig. I de allra, allra flesta fallen tror jag att det handlade om en tolkning. Eller hur? Något sades eller gjordes som tolkades negativt, sen gjordes ett antagande vilket ledde till en reaktion, och sen var det kört. Låter det bekant?

 

Problemet som jag talar om är att alla människor inklusive jag och du, gör antaganden baserat på den informationen som vi har tillgång till. Tyvärr är denna informationen alldeles för ofta bristfällig. Vi har helt enkelt alldeles för lite info för att kunna göra en korrekt bedömning av situationer och avsikter. Sen tenderar vi också att välja det negativa antagandet framför det positiva vilket bäddar för massor av slitningar med oss själva och andra.

 

Med detta sagt vill jag ge dig en utmaning för en vecka framöver. Testa med att sluta dra slutsatser av saker som händer runt omkring dig. Kollegan som lät kritisk, nervositeten inför din presentation eller det som din partner sa till dig igår och du var osäker på om det var kritik eller inte. När du uppmärksammar att du börjar anta vad det var som menades ska du bara stoppa dig själv! Tillåt dig själv att vara öppen för förklaringar och välja att tro på informationen som du får genom att fråga, istället för att redan vara bestämd i ditt antagande. 

 

Det är så lätt att bestämma i förväg vad som menades eller vad som ska hända, men faktum är att ingen av oss är varken tankeläsare eller kan se framtiden. Ju mer du kan vara öppen desto mer frihet kommer du finna, och därmed mindre smärta.