Letar du fortfarande efter svar?

Just nu sitter jag på tåget hem och funderar över dagens föreläsning. Haft ett fantastiskt genuint möte med Karlstads pastorat där vi pratat ledarskap och gruppdynamik. Inför detta uppdrag ville jag prova en ny approach istället för att riva av 3 timmars föreläsning och leverera en massa svar och lösningar i ämnet..

 

En av mina övertygelser är för att hitta våra svar och lösningar, så måste vi först ställa rätt frågor! Frågor är något som finns naturligt i alla människor. Det har visat sig att barn i snitt ställer ca 400 frågor om dagen när de är små, men sen slutar de. Varför? Skolan har nog ett stort finger med i spelet. Istället för att utveckla vårt frågeställande så utvecklas vi i att ge svar. Och var finns rätt svar? Längst bak i boken? I min erfarenhet har det visat sig att detta bakvända tankesätt håller människor tillbaka snarare än att hjälpa oss framåt.

 

Så inför dagens föreläsning valde jag att göra något fullt ut som jag hittills inte gjort inför ett beställningsuppdrag. Jag kom till Karlstad helt blank. Inga svar, endast utrustad med frågor och ett överflöd av nyfikenhet. Resultatet blev ett äkta möte, och vi fick en stund tillsammans som blev totalt anpassat för de frågor inom ledarskap som just de brottas med. De fick vara med och forma vad vi gick igenom, de var delaktiga, fick reflektera och just det, ställa frågor hela vägen fram till mål! 

 

Så nästa gång du själv står inför en utmaning eller uppgift, prova att börja med den enkla frågan; Vilka frågor bör jag ställa mig själv nu? Jag tror du kommer bli positivt överraskad över vart de tar dig. Och även om det kanske inte blir dit du trodde du skulle komma, så var det kanske dit du behövde komma.